vermuth

A vermuth, vagy ahogyan a franciák írják vermouth, azaz ürmösbor olyan likőrbor, melynek legfőbb alapanyaga a fehér üröm, vagy bárányüröm.  Ezek a növények már ősidők óta használatosak főként a gyógyászatban, de más italokban is előfordultak már alapanyagként, elég csak az abszinthra gondolni. Ezek mellett egyéb fűvekkel, fűszerekkel ízesítik, leggyakrabban kis ezerjófűvel, fahéjjal, korianderterméssel, keserű narancshéjjal, szegfűszegvirággal, bodzavirággal, kálmosgyökérrel és örménygyökérrel. Léteznek édes és édesítetlen vermuthok, utóbbiak íze általában kesernyés. A legismertebb vermuth márkákat ma Észak-Olaszországban gyártják, ilyen például a Martini, vagy a Garrone, melyeket közkedvelt koktélok alapanyagaiként is gyakran használnak.

 

Bővebben