prosecco

A Prosecco egy olasz ital, amelyet elsősorban Glera szőlőből készítenek. Alapvetően három változatát különböztetjük meg, ezek a spumante (erősen buborékos), a frizzante (gyengébben habzó) és a tranquillo (szén-dioxid mentes).

Elnevezése a Trieszthez közel eső Prosecco település nevéből származik, ugyanis innen származik a legfőbb alapanyagként szolgáló szőlőfajta. Származás szerint többféle Proseccot különböztethetünk meg. A Prosecco DOC kizárólag Veneto és Friuli Venezia Giulia régiók kilenc tartományában készülhet. A Prosecco Superiore DOCG kétféle változatban készül, a Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG Veneto régió Treviso tartományából származik, a Coneglio és Valdobbiadene települések közti hegyekből. Az Asolo Prosecco Superiore DOCG elnevezésű italt pedig Asolo település közelében készítik. A Prosecco alapanyaga számos koktélnak, elég csak az Észak-Olaszországból hódító útjára indult Aperol spritz-re gondolni, illetve költséghatékony helyettesítője lehet a francia Champagne-nak, azonban ezzel ellentétben, a Prosecco készítésekor a Martinotti-Charmat módszert alkalmazzák, amely abból áll, hogy a másodlagos fermentáció rozsdamentes acél tartályokban megy végbe, így a bor elkészítése némileg gazdaságosabb, mint a hagyományos palackban történő erjesztés.

A Prosecco Valdobbiadene DOCG készítésekor ezzel szemben gyakorta bevett szokás a Metodo Classico eljárás használata, amely során a másodlagos erjesztés utolsó szakasza a palackba töltve megy végbe. A Proseccok alkoholtartalma 11-12 % között van, fogyasztásuk pedig önmagában, pezsgőspohárból, vagy koktélként, keverve is ajánlott.

 

prosecco

A Prosecco egy olasz ital, amelyet elsősorban Glera szőlőből készítenek. Alapvetően három változatát különböztetjük meg, ezek a spumante (erősen buborékos), a frizzante (gyengébben habzó) és a tranquillo (szén-dioxid mentes).

Elnevezése a Trieszthez közel eső Prosecco település nevéből származik, ugyanis innen származik a legfőbb alapanyagként szolgáló szőlőfajta. Származás szerint többféle Proseccot különböztethetünk meg. A Prosecco DOC kizárólag Veneto és Friuli Venezia Giulia régiók kilenc tartományában készülhet. A Prosecco Superiore DOCG kétféle változatban készül, a Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG Veneto régió Treviso tartományából származik, a Coneglio és Valdobbiadene települések közti hegyekből. Az Asolo Prosecco Superiore DOCG elnevezésű italt pedig Asolo település közelében készítik. A Prosecco alapanyaga számos koktélnak, elég csak az Észak-Olaszországból hódító útjára indult Aperol spritz-re gondolni, illetve költséghatékony helyettesítője lehet a francia Champagne-nak, azonban ezzel ellentétben, a Prosecco készítésekor a Martinotti-Charmat módszert alkalmazzák, amely abból áll, hogy a másodlagos fermentáció rozsdamentes acél tartályokban megy végbe, így a bor elkészítése némileg gazdaságosabb, mint a hagyományos palackban történő erjesztés.

A Prosecco Valdobbiadene DOCG készítésekor ezzel szemben gyakorta bevett szokás a Metodo Classico eljárás használata, amely során a másodlagos erjesztés utolsó szakasza a palackba töltve megy végbe. A Proseccok alkoholtartalma 11-12 % között van, fogyasztásuk pedig önmagában, pezsgőspohárból, vagy koktélként, keverve is ajánlott.

 

Bővebben
Ár
8993699
Márka
Válassz a gyártók közül
Típus
Válassz típust

1–16 termék, összesen 18 db