pálinka

A pálinka túlzás nélkül nevezhető Magyarország nemzeti italának. Ez az eredetvédett gyümölcspárlat igazi hungarikum. Ma már csak azt az italt lehet pálinka névvel illetni, amely kizárólag Magyarországon termett gyümölcsből, 100% gyümölcstartalommal készül, az alkoholfoka pedig eléri a 37,5%-ot.

A pálinkát szinte az egész világon ismerik és fogyasztják, legkedveltebb változatai pedig az alma, barack, cseresznye, körte és szilva, de ma már málnából, szamócából, bodzából, kökényből, szőlőből és dióból is főznek pálinkát. A pálinka nem csak gyümölcstartalma alapján különböztethető meg, hanem elkészítési módja szerint is. Jól ismert pálinkafajta az ágyas pálinka, a kisüsti, az érlelt, az ó és a hagyományos módon készült párlat is. Gyakran találkozhatunk a köznyelvben mézes pálinkával, ami tulajdonképpen mézzel kevert pálinka, de ez hivatalosan már nevezhető pálinkának. Mivel hazánkban több száz éves hagyománya van a gyümölcstermesztésnek és a pálinkafőzésnek, ezért terület szerint is kaphat az ital eredetvédettséget. Jól csengő névnek és garantált minőségnek számít a Szatmári, vagy a Békési szilvapálinka, a Gönci, vagy Kecskeméti barackpálinka, a Szabolcsi almapálinka, vagy akár az Újfehértói meggypálinka.

Manapság a pálinkafogyasztás egyre inkább kezd a virágzó gasztrokultúra részévé válni. A pálinkát egyre több helyen kínálják megfelelő pálinkáspohárból, az úgynevezett talpas tulipánpohárból, de természetesen kupicából is ugyanolyan finom. Hűtés helyett érdemes szobahőmérsékleten tárolni, mivel így az aromák még inkább kiérezhetők. Áruházunkban kiváló minőségű magyar pálinka márkák közül válogathatsz, és a jól ismert brandek mellett igazi különlegességeket is találsz!

Bővebben
Ár
Ár - slider
46846999
Márka
Válassz a gyártók közül
Márka
Felhasznált gyümölcs
Válassz gyümölcsöt
Felhasznált gyümölcs