Tennesse
Tennessee whiskey
A Tenessee whiskeyk, ahogyan a nevük is utal rá, az amerikai Tennessee államban készülnek, eredet védett whisky fajta. Akárcsak más, egyéb whisky régiók esetében a tennessee whiskey ízeiben is megjelennek a régió jellemző ízjegyei, ebben az esetben a juharfaszénen történő szűrés adja a jellegzetes ízvilágot, ami édeskés, vaníliás, fűszeres. Tennessee whisky fajták között között kiváló italokat találni, az egyik legismertebb és legnagyobb mennyiségben értékesített amerikai whiskey a Jack Daniels, ami Tennessee államból származik.
Tennessee whiskey története
A Tennesse whiskey története előtt érdemes két dolgot megemlíteni. Az egyik, hogy a tennessee whiskey, ahogyan fentebb is említettük, Tennessee állam „gyümölcse”, és az sors iróniája, hogy éppen Tennessee egyes vidékein a lepárlás és az alkoholos italok forgalmazása egyaránt tiltott, az amerikaiak sokszor utalnak rá, hogy Amerika „legszárazabbja” ez a vidék (alkohol tekintetében). Az egyik legnépszerűbb Tennessee whiskey szülőföldje is ez a vidék, a Jack Daniel’s lepárló Lynchburg városában található. A tilalom ellenére is egy igen népszerű whisky régióról van tehát szó Tennessee esetében.
A másik, hogy nem mindegy, whisky vagy whiskey, ugyanis a whiskey amerikai vagy ír, a whisky pedig skót, japán, kanadai. A hozzáadott vagy éppen hiányzó „e” betű tehát a whisky eredetére is utal(hat) az elnevezésben.
A ma ismert Tennessee whiskey elődje a 19. században a Lincoln megyei whisky volt, amit érlelés helyett csak szűrtek. A Jack Daniels már létezett, mint érlelt whisky, de ekkor még nem nevezték Tennessee whiskeynek. (2013-ban lett született meg a Tennessee whisky szabályozott italfajta fogalma)
Az USA-ban a 18. század eleje óta főztek whiskeyt, Kentuckyban született a Bourbon Whiskey, ami Kentucky Bourbon megyéjéről kapta nevét. Lynchburgban, Tennesseeben 1866 óta főznek Jack Daniels whiskyet, ami alapvetően egy bourbon gyártási folyamaton alapul, viszont a juharfából égetett faszénen történő szűrés speciálissá teszi.
Tennessee whiskey fajták
Tennesse whiskey fajta tehát amerikai whiskey, ami kizárólag Tennessee államban készül, nagyrészt kukorica alapú gabonacefréből tölgyfahordóban érlelve.
A tennessee whiskey alapvetően a Bourbon whiskey szabályozást betartva készül, „straight Bourbon whiskey” -nek nevezik. A whisky imádók, a szakma ugyanakkor önálló whisky fajtaként tekint rá, melynek specialitása, hogy érlelés előtt juharfa szénen szűrik át, ami nem minden Tennessee whiskey esetén előírás, de a Bourbon gyártás sem tiltja.
Ki kell emelni, hogy minden Bourbon whiskey amerikai whiskey, de nem minden amerikai whiskey Bourbon whiskey!
A Bourbon whiskey párlat alapanyaga minimum 51%-ban kukoricából áll és minimum 62,5%-os alkoholfokon kerül a kiégetett tölgyfahordókba legalább két évre.
Mivel a Tennessee whiskey címkézése még adott márkán belül sem egységes, a 2013-as Tennessee állambeli rendelet mind a négy akkor használt variációt rögzítette.
- Tennessee Whiskey (Jack Daniel’s Gentleman Jack, Jack Daniel’s Single Barrel, Benjamin Prichard’s, Collier and McKeel)
- Tennessee Whisky (George Dickel Barrel Select)
- Tennessee Sour Mash Whiskey (Jack Daniel’s Old No. 7)
- Tennessee Sour Mash Whisky (George Dickel No. 8, George Dickel No. 12)
(Forrás: Tennessee whisky – Wikipédia )
Az USA területén elterjedt whiskey fajták a Bourbon (51% kukorica, alkoholtartalma min. 40%), Corn Whiskey (80% kukorica, alkoholtartalma min. 62,5%), Malt whisky (51% malátás árpa, végtermék kevesebb, mint 62,5% alkoholtartalom), Rye és wheat whisky (maláta whiskyvel azonos gyártási folyamat, de vagy 51% rozsból, vagy 51% búzából készül), Tennesse whiskey – jogilag nem egy külön kategória, mondhatni, straight Bourbon whiskey, legalább 2 évig érlelt Bourbon típusú whiskey.
A kanadai whiskyk általában kukoricából és/vagy rozsból készülnek, 3 évig érlelődnek és 40%-os alkoholtartalommal bírnak.
Tennessee whiskey ízjegyei
A Jack Daniel’s Tennessee whiskey tehát a fentiek alapján nem Bourbon whiskey, hanem Tennessee whiskey!
A whiskyk koronázatlan királya, az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb, legszélesebb körben fogyasztott és legtöbbet eladott whiskyről van szó.
A Jack Daniel’s illata édeskés, füstös, olajos, diós, fűszeres, a Jack Daniel’s ízjegyeiben pedig a diós, karamelles, fűszeres, füstös, de édesen krémes íz dominál. Lecsengésében égetett tölgyes karaktere is előbukkan.
A Jack Danielsek között a Jack Daniels Old No. 7 a legnagyobb klasszikus, melynek ízvilága a leginkább az első Jack Daniels whiskykkel megegyező. 80 %-ban kukoricából, 12%-ban rozsból és 8%-ban árpamalátából készül Tennessee barlangvíz hozzáadásával.
A Tennesse whiskey ízjegyei között a Jack Danielseken belül is eltérő karaktereket találhat, például a Jack Daniels Tennessee Fire whiskey ízeiben egy kis csípős fahéjlikőr is megjelenik összességében tüzes ízélménnyel.
A Jack Daniel’s Red Dog Saloon whiskey a Jack Daniels által alapított Pub 125. születésnapjára készült whiskey különlegesség, sültalmás, szegfűszeges, borsos-karamellás ízvilág jellemzi.
A Jack Daniel’s Single Barrel belekóstolhatunk az amerikai párlatok „leg-leg” whiskyjébe, hiszen egyetlen hordóból méghozzá a legmagasabban érlelődőből kerül ki. Tölgyfás, édes, citrusos, minden korty toroksimogató és felejthetetlen!
Különleges ízjegyeket tartogat a Jack Daniel’s White Rabbit Saloon is, csípős vaníliás-karamell, enyhén banános, kávés, gyömbéres ízrobbanást hagy maga után. Nevét Jack Daniels második Pub-járól kapta a White Rabbit Saloonról.
1–16 termék, összesen 49 db