Skócia
Skót whisky – Scotch
A skót whisky vagyis Scotch a világ egyik legismertebb és legkedveltebb whisky fajtája, mely jellegzetes, csak a Scotch whiskyre jellemző aromákkal bír. A füstös skót whiskyk 6 fontos skót whisky régióban készülnek, és többféle skót whisky fajtát különböztetünk meg az alapanyagtól, a házasítástól vagy annak hiányától függően. A Piaolcsón kínálatában a legjobb Scotch-ok is megvásárolhatóak, de a legismertebb és legtöbbet keresett skót whisky márkák is jelen vannak a füstös skót whiskyk között.
Miből készül a skót whisky?
A skót whisky egy egész világra kiterjedő nemzetközi érdekvédelemmel, szigorú szabályzással bír. Az Egyesült Királyság Parlamentje saját törvény alkotott a skót whisky definiálásához.
Ez tartalmazza, hogy skót whisky csak skót lepárlóban készülhet és a skót whisky alapanyaga malátázott árpa vagy más egész gabona, víz hozzáadásával. Erjesztés csakis élesztővel történhet, adalékok hozzáadása nem engedélyezett. A füstös whiskyt 94,8 %-os térfogatra kell desztillálni és minimum 3 évig kell tölgyfahordóban érlelni, ami nem lehet nagyobb 700 literesnél. A skót whisky palackozva nem lehet alatta a 40 százalékos alkoholtartalomnak.
A whisky elnevezés is utal a whisky származására, hiszen a skótoknál a whisky, míg az amerikai, ír az whiskey!
A whisky stílusjegyeit mindig befolyásolja az alapanyag, a lepárlás módszere, az érlelés és annak ideje, a hordó alapanyaga, a hozzáadott víz összetevői, összességében mondhatni, a földrajzi származása!
A skótok szerint a whisky ivás tökéletes ideje a megérkezés és a búcsúzás pillanata. Hallgassunk rájuk, több százéves tapasztalatuk van ebben, és koronázzuk meg a pillanatokat a legjobb skót whiskykkel!
Skót whisky készítése
A skót whisky készítése a malátázással indul. A skót whisky alapanyaga (gyakran árpa) néhány napig vízben ázik, ilyenkor gyökereket és hajtásokat növeszt. Ezután szétterítik és további körülbelül 1 héten át tovább csíráztatják, mely folyamat alatt az árpa keményítőjéből malátacukor lesz.
Ezután következik a kemencés szárítás, majd a malátázott árpa a malomban megőrlésre kerül. Forró vizet adnak hozzá, ezt többször átszűrik, hogy a cukor az őrleményből kimosódjon. Kinyerik azt az édeskés folyadékot, ami lényegében a cefre, ez tárolókba kerül és élesztő hozzáadásával erjedésnek indul.
Nagyjából 2 nap múlva már ezzel a megerjedt, alkoholos folyadékkal folytatják a whisky készítés folyamatát. Lepárlóüstbe kerül a folyadék, az alkoholgőz felszáll, lecsapódik a sűrítőbe és ismét folyékonnyá válik. A legtöbb skót whisky kétszeresen kerül desztillálásra, hogy simább legyen.
A lepárlás során keletkező párlatot megfelelően hígítva tölgyfa hordókba töltik, ahol legalább 3 évig érlelik. Mivel a lepárolt szesz alkoholtartalmát gyengíteni kell, legtöbbször a skót whisky régiókban található legjobb forrásvizeket használják ehhez.
Skót whisky fajták
A skót whisky fajták között 5 kategóriában tesznek különbséget:
- Single Malt skót Whisky: ez lényegében a skót malátawhisky. Házasítatlan. Árpamalátából, egyetlen lepárlótól származik, kisüsti lepárlással és Skóciában készült. A legdrágább füstös, skót whiskyk tartoznak ide.
- Single Grain skót Whisky: házasítatlan gabonawhisky. Nemcsak árpamaláta, hanem más malátázott gabonaszemekből is készülhet. Ha egy whisky nem tudja teljesíteni a szigorú single malt előírásokat, általában single grain skót whisky fajtába kerül besorolásra. Ugyancsak egyazon lepárlóban, keverés nélkül készülnek.
- Blended skót Whisky: ez a kevert whisky. Malátawhiskyk és gabonawhiskyk keverésével készülnek a blended whiskyk. Skóciában igen népszerűek és kiváló minőségűek, bár nem annyira drágák, mint a single maltok.
- Blended Malt skót Whisky: Házasított malátawhisky. Lényegében single malt scotch whiskyk keveréke, de több lepárlóüzemből.
- Blended Grain skót Whisky: Házasított gabonawhisky. Több lepárlóüzemben készített Single Grain Scotch Whisky keverékéből áll.
Skót whisky márkák
Számtalan féle skót whisky létezik, a Piaolcsón kínálatában a legalacsonyabb és a legdrágább ár fekvésig szinte minden megtalálható. Néhány a legismertebb skót whiskykből:
- Ballantine’s: az egyik legismertebb skót whisky gyártó, az 1800-as évekig nyúlik vissza a márka története. Fás, földes jegyek, édeskés, csokis és virágos ízvilág jellemzi az enyhén füstös Ballantine’s whiskyket.
- Chivas Regal: az egyik legjobb skót whisky. Édeskés, karamelles, földes, füstös whisky, a Piaolcsón kínálatában a vásárlók örömére a legjobb Chivas Regal whisky fajtákat tartjuk.
- Johnnie Walker: fűszeres, füstös, étcsokis, enyhén mazsolás, vaníliás ízvilágú.
- Macallan: egy 12 éves Macallan édesen krémes, karamellás, narancsos és fahéjas skót whisky.
Skót whisky régiók
6 híres skót whisky régió létezik:
1/ Highland: Skócia legnagyobb kiterjedésű whisky régiója. A Highland régió több irányvonalat képvisel. Míg az északi részeken a füstösebb, karakteresebb, férfiasabb skót whiskyk készülnek, keleten inkább gyümölcsösebbek ugyanakkor testesek, északon pedig igazán mély ízvilág uralkodik a skót whiskyben.
2/ Lowland: A második legjelentősebb skót whisky régió Lowland. Háromszoros lepárlást alkalmaznak, így a Lowland whiskyk virágos, lágy, citrusos ízvilágúak, sokan hasonlítják az ír whiskyk ízéhez.
3/ Speyside: ez a skót whisky régió a legtöbb whisky lepárló otthona. Malátawhisky gyártásra specializálódott régió, édeskés, könnyed, virágos illat- és ízvilág jellemzi whiskyjeiket.
4/ Islands: A skót szigetek whiskyjeiben a tengeri levegő sós illata és íze is nyomot hagy, tőzeges, füstös whiskyk készülnek itt.
5/Campbeltown: Skócia nyugati whisky régiója ez, régebben a skót whisky fővárosaként tartották számon, füstös, olajos, karakteres skót whiskyk kerülnek ki innen.
6/Islay: a körülbelül 4 ezer lakosú skót sziget Islay whiskyjei minőségiek, erősen tőzegelt single maltok gyógyszeres karakterrel. Az amerikai szesztilalom idején gyógyszerként is felírták az Islay whiskyket az embereknek.
1–16 termék, összesen 718 db