Negroni: Egy Örökzöld Koktélklasszikus

Negroni koktél

A Negroni koktél, egy időtálló klasszikus, amely sosem megy ki a divatból, tökéletes példája az örökzöld italkülönlegességeknek. A lényeg egyszerű: egyenlő arányban gin, vermut és Campari, és kész is az isteni ital. Persze, a Negroni varázsa ennél sokkal többet rejt magában, beleértve lenyűgöző történetét is.

A koktélvilág divatja olyan gyorsan változik, mint a divat- vagy frizuratrendek. Azonban vannak koktélok, mint a Negroni, amelyek időtlenek maradnak. Ez a koktél a Campari, gin és édes vermut tökéletes egyensúlyán alapul, ahol minden összetevő egyenlő fontossággal bír, egyik sem dominál a másikon.

A Negroni évek óta a világ legkedveltebb kevert italai közé tartozik, előzve a népszerűségben az Aperol Spritzet, a Mojito-t, sőt még a Manhattant is, a Drinks International szerint.

Most pedig felfedjük ennek a különleges italnak a származását és elkészítésének módját!

A Negroni koktél eredete: Egy grófi legenda

A Negroni koktél története, mint sok más kevert ital esetében, egy izgalmas legendához köthető. A főszereplője nem más, mint Camillo Negroni gróf. A történet szerint a gróf az első volt, aki ilyen típusú italt fogyasztott, és ezt egy Fosco Scarselli nevű baristának köszönhette, aki Firenzében, a Caffé Casoni-ban dolgozott.

Az esemény valószínűleg 1919 és 1920 között történt. Egy megterhelő nap után a gróf belépett a kávézóba és kérte Foscót, hogy az Americano koktélját erősítse fel egy kicsit. Fosco a szódavíz helyett gin-t adott hozzá, ami olyannyira ízlett a grófnak, hogy ezzel egy új koktél, a Negroni született meg.

A Negroni koktél népszerűsége olyan mértéket öltött, hogy irodalmi mű is született róla. Luca Picchi “Negroni Cocktail: An Italian Legend” címmel 2015-ben megjelent könyvében részletesen bemutatja a koktél legendáját, és konkrét bizonyítékokkal támasztja alá, hogy ez a kevert ital valóban ilyen formában jelent meg több mint száz évvel ezelőtt.

A Negroni koktél kezdeti népszerűtlensége

Luca Picchi könyvéből is kiderül, hogy a Negroni koktél kezdetben nem volt olyan népszerű, mint napjainkban. A koktél a két világháború között született, de igazi elismerést csak a második világháború után szerzett, ami különösen érdekes, mivel egyik fő összetevője, a Campari már a kezdetektől fogva része volt a receptnek.

A húszas években a Campari intenzív reklámkampányt folytatott, amelynek köszönhetően a márka és kapcsolódó termékei széles körben ismertté és sikeresekké váltak. Azonban a Negroni koktél népszerűsége csak később nőtt meg, részben az olasz társadalmi hangulatnak köszönhetően, ami a második világháborúban jellemző volt az országra, és az emberek gyakran fordultak a kevert italok felé a nehéz időkben.

A Negroni első nyomtatott receptje 1947-ben jelent meg egy “Cocktail Portfolio” című gyűjteményben, bár ez nem jelenti azt, hogy a recept korábban nem létezett írott vagy szóbeli formában. Ebben a kiadásban a koktél majdnem a mai formájában szerepelt, a vermut és gin mellett bitter, narancshéj és még szóda is hozzáadásra került.

Az ötvenes években megugró népszerűség

A Negroni koktél, bár eredetileg Olaszországban nem volt különösebben népszerű, a második világháború után, különösen az ötvenes években egyre inkább elismertté vált nemzetközi szinten is. Ebben az időszakban az Egyesült Államokban is felkapottá vált, köszönhetően annak, hogy sok amerikai turista látogatott Rómába, és hazatérve hozták magukkal a Negroni koktél kultúráját.

A Campari márka növekvő népszerűségének köszönhetően a koktél túlélt néhány nehéz időszakot, így a hetvenes évek válságát is. A divatok jöttek-mentek, de a Negroni megmaradt. Ebben nagy szerepet játszott a Campari is, amely nemrég több tízezer bárban világszerte népszerűsítette ezt a kevert italt, ezzel tovább erősítve a koktél megítélését és ismertségét.

Negroni koktél receptek

Hagyományos Negroni koktél

Hozzávalók:

Elkészítése: A hagyományos Negroni elkészítése pofonegyszerű. Kezdjük egy klasszikus koktélos pohárral, amit megtöltünk jéggel. Ezután öntsük bele a gin-t, a vermutot és a Camparit. A szódát ízlés szerint adagoljuk: ha hígabb italt szeretnénk, bőkezűbben, ha erősebbet, akkor kevesebbet. A keveréshez használjunk bárkanalat, vagy a gyakorlottabbak próbálhatják a throwing technikát is. Díszítéshez narancskarikát használjunk.

Negroni Sbagliato koktél

Hozzávalók:

Elkészítése: A Negroni Sbagliato egy pezsgős változat, ahol a gin helyett Prosecco-t használunk. Eredetileg egy véletlenül történt változtatás eredményeként született meg, ami olyan sikeres lett, hogy mára már önálló italként ismert. Hasonlóan készül, mint a hagyományos Negroni: kezdjük jéggel töltött koktélos pohárral, majd adjuk hozzá a vermutot és a Camparit, végül óvatosan a pezsgőt, és bárkanállal keverjük össze. Itt is narancskarikával díszíthetjük.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj a legfrissebb híreinkről, akcióinkról és megajándékozzuk egy 5%-os kuponnal, amelyet akármelyik teljes árú termékünknél beválthatsz 20.000 Ft kosárérték felett.

Szerezz

-5%

kedvezményt!

Pia olcsón

Elmúltál 18 éves?