Ararat
Az Ararat brandy egy világszerte ismert prémium örmény brandymárka, amely a gazdag történelmet, a hagyományos lepárlási technológiát és a kiváló minőségű alapanyagokat ötvözi. Az Ararat brandyokat az Örményországban őshonos szőlőfajtákból készítik, és a legendás Ararát-hegy ihlette megjelenésük teszi őket különlegessé. Az ital mély, gazdag ízvilága és hosszú érlelési folyamata miatt a legmagasabb minőséget képviseli, és a világ egyik legelismertebb brandymárkája. Az Ararat brandyt önállóan fogyasztva vagy prémium koktélok alapanyagaként is kiválóan élvezhetjük.
Az Ararat története
Az Ararat brandy története 1887-ben kezdődött, amikor a Yerevan Brandy Company megalapította az első örmény brandygyárat Jerevánban, az ország fővárosában. Az alapítók célja az volt, hogy az örmény szőlőtermesztési hagyományokat és a francia brandykészítési technológiát ötvözve egyedi és kifinomult italt hozzanak létre.
A 20. század elején az Ararat brandy már nemcsak Örményországban, hanem Európa számos országában is népszerűvé vált. Az egyik legismertebb történet szerint Winston Churchill is nagy rajongója volt az Ararat brandynek, amelyet Sztálin ajánlott neki a jaltai konferencia alatt.
A szovjet időszakban az Ararat a Szovjetunió egyik legfontosabb exportcikke lett, és a márka presztízse tovább növekedett. A rendszerváltás után az Ararat a francia Pernod Ricard tulajdonába került, amely tovább erősítette a márka nemzetközi jelenlétét és prémium pozícióját a piacon.
Ma az Ararat brandy a világ több mint 40 országában elérhető, és az örmény brandygyártás egyik legfontosabb nagykövete.
Az Ararat készítése
Az Ararat brandy készítése több évszázados hagyományokra épül, és egyedülálló, prémium minőségű alapanyagokat használ. Az ital gyártása gondosan ellenőrzött folyamaton megy keresztül, amely biztosítja az Ararat kiváló minőségét és különleges ízvilágát.
1. Szőlőtermesztés
Az Ararat brandy kizárólag örmény szőlőfajtákból készül, amelyeket a termékeny Ararát-völgyben termesztenek. Az italkészítéshez olyan őshonos szőlőfajtákat használnak, mint a Voskehat, Garan Dmak és Kangun, amelyek magas savtartalmuknak és egyedi karakterüknek köszönhetően tökéletes alapot biztosítanak a brandyhoz.
2. Kétszeres lepárlás
A leszüretelt szőlőt borrá erjesztik, majd hagyományos rézüstökben kétszeres lepárlással desztillálják. Ez a folyamat biztosítja az ital tisztaságát és gazdag aromáit, amelyek később az érlelés során még inkább kibontakoznak.
3. Érlelés tölgyfahordókban
Az Ararat brandyokat hagyományos kaukázusi tölgyfahordókban érlelik, amelyek egyedülálló aromákat és ízjegyeket kölcsönöznek az italnak. A hordók faanyaga porózusabb, mint a francia tölgyé, így az ital mélyebb, gazdagabb karaktert kap.
4. Keverés (blending)
Az érlelés után a brandymester gondosan kiválasztja és keveri az eltérő évjáratú és érlelésű brandyokat, hogy az Ararat minden egyes palackja kiegyensúlyozott és komplex ízvilágot kínáljon.
5. Palackozás és minőségellenőrzés
A végleges keverék palackozás előtt szigorú minőségellenőrzésen megy keresztül, hogy garantálják az Ararat prémium színvonalát. Minden egyes palack az örmény brandygyártás több mint 130 éves hagyományait tükrözi.
Az Ararat termékei
Az Ararat brandyok különböző érlelési idővel és karakterrel rendelkeznek, hogy minden ízléshez megfelelő választékot kínáljanak.
Ararat 3 Years Old
A 3 éves Ararat egy fiatalabb, könnyedebb brandy, amely friss gyümölcsös és vaníliás jegyekkel rendelkezik. Kiváló belépő szintű brandy azok számára, akik most ismerkednek az örmény brandy világával.
Ararat 5 Years Old
Az 5 éves Ararat egy kiegyensúlyozott és sima brandy, amelyben a mézes és fás jegyek dominálnak. Ideális önálló fogyasztásra vagy prémium koktélok alapanyagaként.
Ararat Ani 7 Years Old
A 7 éves Ararat Ani egy összetettebb és gazdagabb karakterű brandy, amelyet mély karamellás, fűszeres és aszalt gyümölcsös jegyek jellemeznek. Kifinomult és elegáns választás.
Ararat Akhtamar 10 Years Old
A 10 éves Akhtamar nevét az egyik legismertebb örmény legendáról kapta. Ízében mély, gazdag csokoládés, diós és tölgyes jegyek jelennek meg, amelyek hosszú és bársonyos lecsengéssel párosulnak.
Ararat Nairi 20 Years Old
A 20 éves Nairi az Ararat prémium brandycsaládjának egyik csúcsterméke. Komplex és mély aromái között megtalálható a dió, a fűszerek, a méz és a vanília, amely tökéletes harmóniát alkot. Ez az ital kizárólag önálló fogyasztásra ajánlott.
Ararat Dvin (Special Reserve)
Az Ararat Dvin egy különleges kiadás, amely extra hordós érlelésen esik át, így fűszeresebb és testesebb karaktert kap. Ez az ital a brandygyűjtők és az igazi ínyencek számára készült.
Összefoglalás
Az Ararat brandy a prémium minőség, az örmény hagyományok és a kifinomult lepárlási technológia tökéletes ötvözete. Az Ararát-hegyről elnevezett márka a gazdag történelmével, kézműves készítési folyamatával és kifinomult ízvilágával méltán vált az egyik legismertebb és legkedveltebb örmény brandyká a világon. Ha egy egyedi és prémium minőségű brandyot keresel, amely a tradicionális örmény ízeket ötvözi a modern eleganciával, akkor az Ararat a tökéletes választás!
Mind a(z) 11 találat megjelenítve