rum
A világszerte nagy népszerűségnek örvendő rum egy égetett szesz, származási helye szerint és érlelési ideje szerint sokféle rum fajtával találkozhatunk. Míg egyesek a fehér rumot vagy épp a fekete rumot kedvelik, az arany rumok, a sötét rumok, az ízesített rumok, a fűszeres rumok is népes rajongótáborral büszkélkednek. Az biztos, hogy mindegyik ország a saját rumjára a legbüszkébb, és az egyes régiók kulturális sokszínűsége is felfedezhető 1-1 üveg rumban. Nézzük meg, miből készül a rum, mi jellemzi az egyes rum fajtákat, melyek a legjobb rumok?
Miből készül a rum?
A rumlepárlás a Karib térséghez köthető, elsőként a 17. században itt készült rum a cukornádültetvényeken. A cukornád készítése során létrejött melaszt érlelték fogyasztható alkohollá lényegében. A rum alapanyaga tehát a melasz.
A rum készítése során a cukornád erjesztésén van a fő hangsúly, az erjesztés során a melaszt vízzel hígítják, élesztőt adnak ezután hozzá. Az élesztő elpusztítja a cukrokat és az alkoholt, ami által szén-dioxid és hő termelődik. Az erjesztés 1-2 naptól akár 5-10 napig is eltarthat, a folyamat végén pedig rövid erjedésű vagy hosszú erjedésű cefre keletkezik, ezek alkoholtartalma kb. 6-7 % illetve, 9-10 %. Ezt követően a lepárlás során a vizet elválasztják az alkoholtól. Ezt követi az érlelés, melynek ideje is eltérő, továbbá az alkalmazott hordó típusa és kora is meghatározza a rum ízét, színét.
Rum fajták és jellemzőik
A rum fajtákat általában a rum színe szerint különböztetik meg. Egy sötét rum vagy fekete rum mindig tovább érlelt. A fehér rum általában csak pár hónapos érlelésen megy keresztül és vízzel hígítják kb. 40 százalékosra. A gold rumok (arany rumok) közepesen érlelt párlatok. De mivel nincs olyan kőbe vésett aranyszabály a rum készítést illetően, mint például whiskynél vagy a konyaknál, így 1-1 régióból származó arany rum teljesen eltérő színű és karakterű lehet.
Nem ugyanaz az ízélmény jön elő egy jamaicai rum kóstolásánál vagy egy barbadosi rum esetében. A tölgyfahordók kora is meghatározó a rum érlelése során.
Fehér rum
A fehér rum lehet érlelt és szűrt fehér rum, de lehet frissen palackozott rum is. A fehér rum átlátszó színű, esetleg egyes típusok enyhén sárgásak. Fehér rum például a Bacardi Carta Blanca , mely citrommal és kólával fogyasztva terjedt el leginkább.
Karib-térségből származik, tölgyfahordóban érlelt fehér rum. A rum alapú koktélok nem nélkülözhetik, friss és könnyed illata, kellemesen fűszeres íze bárkit levesz a lábáról. Fogyasztásakor a pálmafás Karib-térségbe repíti az embert, nem véletlen, hiszen jellemző ízét érlelés után faszenes szűréssel nyeri el, ízeiben pedig a trópusi gyümölcsök, az égetett barnacukor, kis vanília és fűszeresség is megcsillan.
Fekete rum
A dark rum vagy fekete rum más néven black rum általában hosszabban érlelt rumok, bár azt érdemes tudni, hogy a szinte fekete rumok általában színezve vannak. Ez azért van, mert az érlelés során telítődik a párlat színe és egy ponton túl már nem sötétedik tovább. A sötét rum testes ízvilágú, általában 5-12 éven át érlelik. Legtöbbet tisztán vagy jéggel fogyasztják.
A Zacapa Edicion Negra rum a legjobb minőségű guatemalai cukornádléből készül másodtöltésű amerikai tölgyfahordóban érlelik. A faszenes, mély ízvilág, a sherry hordós érlelés különleges, minőségi rummal ajándékozza meg a fogyasztókat.
Népszerű rum márkák
A legnagyobb rumtermelő országok Latin-Amerikában, Karib-térségben találhatóak, de Portugália, Ausztria, Franciaország vagy Mauritius, Fülöp-szigetek, Indonézia is figyelemre méltó rumhagyománnyal rendelkeznek. A rum alkoholtartalma 37,5-60 % közötti.
A legkeresettebb rum márkák között tartják számon a venezuelai Diplomaticot. Édes, gyümölcsös, koncentrált és karakteres jellemzőkkel, gazdag, telt tejkaramellás aromákkal bűvöli el a nagyérdeműt. A Diplomatico mindig egy mély, gazdag ízvilágú rumot jelent, nem véletlenül olyan népszerű rum márka.
A jamaicai Rum Hampden igazi prémium rum Jamaicából. Saját forrásvíz felhasználásával, vadélesztős eljárással, trópusi érleléssel és hagyományos réz lepárlóüstben készül, valódi kifinomult rum. A Malibu rumokat a fogyasztók szívesen isszák koktélba keverve, tökéletesen hozza a karibi hangulatot, a szabadságot, a karibi életérzést.
A Bacardi rumokat nincs olyan ember, aki ne ismerné. A kis kubai vállalkozás az elmúlt 160 évben óriási, nemzetközi szeszesital gyártóvá nőtte ki magát. A Bacardi rumokat az erőteljes, karakteres jegyek jellemzik.
Agricole rumok között a Haitin készülő Rum Clairin Communal igazi kézműves ínyencség a rumimádóknak.
Egy minőségi rumot lehetőleg tulipán pohárba öntsünk és mielőtt belekortyolunk, lélegezzük be a csodás, egyedi aromákat!
Ezután örvendeztessük az ízlelőbimbókat a különleges rum semmihez sem fogható ízjegyeivel, testünket, érzékeinket pedig a rumfogyasztás sajátos hangulatával!
1–16 termék, összesen 626 db