A Koktélkészítés aranyszabálya: Ne az alkohol domináljon
A Bloody Mary egy remek példa arra, hogyan válhat egy ital alapkoktéllá, ha az arányokat helyesen tartjuk be. Fontos, hogy az alkohol íze ne legyen túlságosan domináns, és ugyanígy kerülendő a túlzott csípősség is, például a Tabasco-tól.
A könnyedebb, nem tejszínes alapú koktélok kedvelőinek különösen ajánlott a Bloody Mary. Ez az ital a letisztult ízek kedvelőinek készült, feltéve, hogy a paradicsomlé ízét is szeretik, hiszen a vodka mellett ez a másik kulcsösszetevője.
A vodka tökéletes alapanyag koktélokhoz, és a Bloody Mary klasszikus receptjét Fernand Petiot alkotta meg, aki először 1921-ben Párizsban készítette el az italt.
A legjobb ízélmény érdekében a paradicsomlevet otthon is elkészíthetjük. Ha pedig egy könnyedebb italra vágyunk, próbáljuk ki a Mimóza koktélt. Az alma és a fahéj kombinációja őszies hangulatot csempész a koktélba.
Hozzávalók 1 pohárhoz:
- 1 tk só
- 1 pohár jégkocka
- 4 cl vodka (pl. Grey Goose)
- 2,4 dl paradicsomlé
- 2 csepp Worcestershire-szósz
- 1 csepp tabasco
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 darab zellerszár
- 2 darab olívabogyó
- Elkészítési idő: 10 perc
Elkészítés:
Egy tányérra szórjunk sót, vizezzük be a pohár száját, majd nyomjuk bele a sóba.
Tegyük a pohárba a jégkockákat.
Egy shakerbe tegyünk jeget, öntsük rá a vodkát és a paradicsomlevet, a Worcestershire-szószt, a Tabascót, a sót és a borsot. Erőteljes mozdulatokkal rázzuk fel, majd öntsük ki a pohárba. Zellerszárral és fogpiszkálóval tűzdelt olívabogyóval tálaljuk.