tequila

A tequila egy Mexikóból származó égetett szesz, amelyet a cukorban gazdag kék agávé növény tövéből erjesztenek és párolnak, legtöbbször további növények hozzáadásával. Az eredetvédett tequila nevét a Jalisco állambeli Tequila településről kapta, és Mexikó leghíresebb itala, valamint az ország egyik legfontosabb exportcikke.

A tequilanak alapvetően öt változatát különböztetjük meg. Az érlelés nélküli tequila silver, vagy más néven blanco jelzőt viseli magán. A fiatal tequila gold néven lehet ismerős. Reposado névvel illetik a legalább 2 hónapig, de legfeljebb 1 évig érlelt italokat. A magasabb minőséget az érlelt, azaz añejo tequilák képviselik, ezeket legalább 1 évig érlelik tölgyfahordóban. A tequilák koronázatlan királyának pedig az extra-añejo kategória számít, amit legalább 3 évig, legfeljebb 600 literes tölgyfahordóban érlelnek. A minőséget ezen felül az agavé tartalom is meghatározza. A mixto tequila italok minimum 51%-ban kell, hogy kék agavét tartalmazzanak, de a legkiválóbb italok 100%-ban ebből az egyetlen növényből készülnek. Ízesítéshez jellemzően karamellt, természetes tölgyfakivonatot, fruktózszirupot és glicerint használnak.

Mexikóban a tequilát hagyományosan mindenféle kisérő nélkül, röviditalként fogyasztják, de széles körben elterjedt a világ más részein a silver tequila, sóval és lime-mal, vagy citrommal történő fogyasztása, illetve a gold tequila naranccsal és fahéjjal szervírozott változata is. Érdemes azonban tudni, hogy ezek a fogyasztási módok leginkább abból a korból valók, amikor a tequila főként Amerikában egy olcsó és gyenge minőségű italnak számított, de ma már rendkívül magas nívót képviselő italokkal is találkozhatunk.

 

tequila

A tequila egy Mexikóból származó égetett szesz, amelyet a cukorban gazdag kék agávé növény tövéből erjesztenek és párolnak, legtöbbször további növények hozzáadásával. Az eredetvédett tequila nevét a Jalisco állambeli Tequila településről kapta, és Mexikó leghíresebb itala, valamint az ország egyik legfontosabb exportcikke.

A tequilanak alapvetően öt változatát különböztetjük meg. Az érlelés nélküli tequila silver, vagy más néven blanco jelzőt viseli magán. A fiatal tequila gold néven lehet ismerős. Reposado névvel illetik a legalább 2 hónapig, de legfeljebb 1 évig érlelt italokat. A magasabb minőséget az érlelt, azaz añejo tequilák képviselik, ezeket legalább 1 évig érlelik tölgyfahordóban. A tequilák koronázatlan királyának pedig az extra-añejo kategória számít, amit legalább 3 évig, legfeljebb 600 literes tölgyfahordóban érlelnek. A minőséget ezen felül az agavé tartalom is meghatározza. A mixto tequila italok minimum 51%-ban kell, hogy kék agavét tartalmazzanak, de a legkiválóbb italok 100%-ban ebből az egyetlen növényből készülnek. Ízesítéshez jellemzően karamellt, természetes tölgyfakivonatot, fruktózszirupot és glicerint használnak.

Mexikóban a tequilát hagyományosan mindenféle kisérő nélkül, röviditalként fogyasztják, de széles körben elterjedt a világ más részein a silver tequila, sóval és lime-mal, vagy citrommal történő fogyasztása, illetve a gold tequila naranccsal és fahéjjal szervírozott változata is. Érdemes azonban tudni, hogy ezek a fogyasztási módok leginkább abból a korból valók, amikor a tequila főként Amerikában egy olcsó és gyenge minőségű italnak számított, de ma már rendkívül magas nívót képviselő italokkal is találkozhatunk.

 

Bővebben
Ár
79830999
Márka
Válassz a gyártók közül
Típus
Válassz típust

1–16 termék, összesen 22 db