konyak

A konyak, vagy ahogyan eredetileg, franciául írják, cognac egy tölgyfahordóban érlelt borpárlat, a brandyk legismertebb változata. A konyak a nevét az előállítása helyszínéről, a Franciaországban található Cognac tartományról kapta. Eszerint egy eredetvédett italról van szó, amely kizárólag akkor nevezhető konyaknak, amennyiben az a Cognac régióban készül. Szintén Franciaországban, de nem ebben a régióban készülnek az Armagnac típusú italok. A Brandy pedig a világon bárhol készülhet, ahogyan az egyik legismertebb Metaxa márka például Görögországban.

A konyak a kiemelt borvidékeken előállított fehér borok kétszeri lepárlásából készül. A bor nagyon száraz, savas, könnyű bor kell, hogy legyen, amelynek önmagában történő elfogyasztása nem jelentene túl nagy kulináris élményt, de lepárlásra kifejezetten alkalmas. Kizárólag egy szűk lista szerinti szőlőfajták bora használható fel cognac előállítására. A lepárlás a hagyományoknak és az előírásoknak megfelelő rézüstökben történik. A kétszeri lepárlás eredménye egy színtelen szesz, mely nagyjából 70% alkoholt tartalmaz. A lepárlás után minimum 2 éven át tölgyfa hordókban érlelni kell a párlatot, mielőtt azt cognacnak lehet nevezni az italt. A konyakot általában 40%-os alkohol tartalmúra hígítják, tiszta desztillált víz hozzáadásával. A palackozásra kerülő konyakok különböző konyakokból házasítják, az ital korát pedig a keverékben található legfiatalabb összetevő kora határozza meg.

A konyakok közül háromfélét különböztethetünk meg. VS (Very Special), aminek a legfiatalabb összetevője legalább 2 évig érlelődött hordóban, VSOP (Very Superior Old Pale), aminek a legfiatalabb összetevőjét minimum 4 évig érlelték hordóban, és végül az XO (Extra Old), aminek a legfiatalabb összetevője legalább 10 évet töltött hordóban.

 

konyak

A konyak, vagy ahogyan eredetileg, franciául írják, cognac egy tölgyfahordóban érlelt borpárlat, a brandyk legismertebb változata. A konyak a nevét az előállítása helyszínéről, a Franciaországban található Cognac tartományról kapta. Eszerint egy eredetvédett italról van szó, amely kizárólag akkor nevezhető konyaknak, amennyiben az a Cognac régióban készül. Szintén Franciaországban, de nem ebben a régióban készülnek az Armagnac típusú italok. A Brandy pedig a világon bárhol készülhet, ahogyan az egyik legismertebb Metaxa márka például Görögországban.

A konyak a kiemelt borvidékeken előállított fehér borok kétszeri lepárlásából készül. A bor nagyon száraz, savas, könnyű bor kell, hogy legyen, amelynek önmagában történő elfogyasztása nem jelentene túl nagy kulináris élményt, de lepárlásra kifejezetten alkalmas. Kizárólag egy szűk lista szerinti szőlőfajták bora használható fel cognac előállítására. A lepárlás a hagyományoknak és az előírásoknak megfelelő rézüstökben történik. A kétszeri lepárlás eredménye egy színtelen szesz, mely nagyjából 70% alkoholt tartalmaz. A lepárlás után minimum 2 éven át tölgyfa hordókban érlelni kell a párlatot, mielőtt azt cognacnak lehet nevezni az italt. A konyakot általában 40%-os alkohol tartalmúra hígítják, tiszta desztillált víz hozzáadásával. A palackozásra kerülő konyakok különböző konyakokból házasítják, az ital korát pedig a keverékben található legfiatalabb összetevő kora határozza meg.

A konyakok közül háromfélét különböztethetünk meg. VS (Very Special), aminek a legfiatalabb összetevője legalább 2 évig érlelődött hordóban, VSOP (Very Superior Old Pale), aminek a legfiatalabb összetevőjét minimum 4 évig érlelték hordóban, és végül az XO (Extra Old), aminek a legfiatalabb összetevője legalább 10 évet töltött hordóban.

 

Bővebben
Ár
79864899
Márka
Válassz a gyártók közül
Típus
Válassz típust
Érlelési kategória
Válassz kategóriát

1–16 termék, összesen 76 db